Vesti

Žikica Milosavljević: Raduje nas što se ponovo priča o rukometu

Da je Žikica Milosavljević na utakmicama koje je nedavno odigrala rukometna reprezentacija Srbije bio u ulozi novinara, naslov jednog od njegovih izveštaja bio bi ,,Povratak srpskog rukometa“. Pobeda i remi protiv Francuske, zatim ubedljiv trijumf nad selekcijom Grčke, obradovali su naciju, dok su se u medijima nizale reči hvale na račun „orlova“. Pomoćnik selektora Tonija Đerone ponosan je na odlične rezultate tima i veruje da će rukomet ponovo biti popularan sport u našoj zemlji, kakav je nekada bio.

,,Vratio mi se osećaj koji sam imao kao igrač, kada je rukomet bio super popularan sport. Kada to kažem, mislim na interesovanje javnosti i to da igrače i nas svakodnevno zovu da damo izjave. Sam taj osećaj popularnosti je vrlo interesantan i jako lep. Raduje nas što se o rukometu ponovo priča, naročito kada se dešavaju lepe stvari. Koliko god da je ovaj sport na marginama, igrači se pojavljuju, a naš zadatak je da ih usmerimo na pravi put, kako bi njihov kvalitet isplivao. Čini se da smo ovoga puta uspeli i nadam se da će tako biti i ubuduće“, rekao je Milosavljević na početku našeg razgovora.

Kako član stručnog štaba „orlova“ ističe, postoje ,,zli jezici“ koji pokušavaju da umanje pobedu i odličnu igru Srbije u dvomeču sa Francuskom.

,,Neki će reći da Francuska nije igrala u najjačem sastavu jer joj je falio Nikola Karabatić, ali Nikola Karabatić nije čitav francuski tim. Bili su u sastavu u kom sada igraju i Svetsko prvenstvo u Egiptu. Sjajno smo odigrali te utakmice, na visokom nivou, sa vrlo malo tehničkih grešaka, a imali smo odličnu odbranu i realizaciju napada. Neka naša računica na početku bila je da se plasiramo na EP kao drugoplasirana ekipa, ali sada posle ovih utakmica realnost je takva da možemo da budemo prvi u grupi i da ostvarimo dobar žreb na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj“, smatra pomoćnik Tonija Đerone.

Milosavljević nije krio oduševljenje celokupnim timom i pristupom koji su igrači imali tokom priprema, ali i samih mečeva.

,,Zaista su me svi kompletno oduševili, ne mogu nikoga pojedinačno da izdvojim. Oduševili su me svojim pristupom i odnosom, ali mislim da je to zasluga i stručnog štaba. Mi smo taj pristup nekako stavili na sto, a momci su ga prihvatili, na obostrano zadovoljstvo. Apsolutno potenciramo to da je ovo tim i da svaki pojedinac mora da pruži minimum onoga od zadataka koji su mu dati . Ako je neko igrao i samo 30 sekundi, budite sigurni da je on za to vreme dao svoj maksimum u tom trenutku. Sutra će to biti pet, sedam, deset minuta... Nema razlike između onog ko igra 30 sekundi i onoga ko na terenu provede 50 minuta. Ako moram nekoga baš po imenu da navedem, neka to onda budu mlađi momci, koji su manje puta bili pozivani u reprezentaciju. To su Dodić, Nikolić, Orbović, Šotić i Srdanović. Odradili su svoj posao apsolutno na pravi način“.

Kada su u pitanju klupske obaveze, pred Žikicom Milosavljevićem tek predstoje veliki izazovi. Njegova Crvena zvezda nalazi se na petom mestu na tabeli B grupe ARKUS lige sa 11 bodova. Tri kola do kraja regularnog dela takmičenja apsolutno je svaki epilog između šest vodećih ekipa moguć, s obzirom na to da tabela izgleda ovako: Metaloplastika 15, Železničar 15, Rudar 14, Novi Pazar 12, Crvena zvezda 11, Radnički 10, Obilić 6, Šamot 5. Beogradski crveno-beli će po završetku pauze dva puta zaredom biti u ulozi domaćina – protiv Obilića i Radničkog, dok u poslednjem kolu gostuju Metaloplastici. 

,,Situacija je veoma zanimljiva, a mene posebno raduje što Crvena zvezda ima stvari u svojim rukama, sve zavisi isključivo od nas. Pobeda protiv Obilića je imperativ iz više razloga. Ne samo što bi nam to povećalo šanse za ulazak u plej-of, već bi osvojena dva boda, u slučaju da se ipak nađemo u plej-autu, bila vitalna za opstanak u ligi. Prema podacima koje ja imam, Zvezda u poslednjih šest utakmica nije pobedila Obilić, tako da nam je to domaći zadatak. Radnički smo savladali u Kragujevcu, ali će utakmica u Beogradu sigurno biti drugačija i super teška, pogotovo ako oni prethodno pobede Novi Pazar. Tek kada ispunimo ova dva koraka, računaćemo na sledeći. Moj stručni tim i ja idemo na pobedu i protiv Metaloplastike u poslednjem kolu, a šta će biti – videćemo“, naglasio je Milosavljević za kraj. 

 

FOTO: RSS