Vesti

Šta nas očekuje u nastavku ARKUS lige (A grupa)

Najbolji rukometni timovi Srbije vraćaju se na parket. Došao je kraj zimskoj pauzi i vreme je da se borba za titulu državnog šampiona nastavi. Do završetka prvog dela ARKUS lige preostala su tri kola, a u narednim redovima za vas analiziramo trenutni poredak na tabeli A grupe i mogući epilog u nastavku grupne faze.

Odmah po objavljivanju imena timova koji će se naći u A grupi, rukometni znalci izneli su pretpostavke koje su se pokazale kao tačne. Te prognoze odnosile su se na to koje će ekipe ići u plej-of, a koje će se boriti za opstanak u elitnom društvu. Stoga, tabela u ovom trenutku izgleda ovako: Vojvodina (21 bod), Partizan (18), Dubočica 54 (14) i Dinamo (13) se nalaze u gornjem delu i već su svi, osim Pančevaca, rezervisali kartu za plej-of, dok se u donjem delu nalaze Proleter (8), Spartak (6), Kikinda (4) i Crvenka (2).

Aktuelnog šampiona Vojvodinu očekuju utakmice sa ekipama iz donjeg dela tabele, u kojima će Novosađani biti favoriti i očekuju sve tri pobede. Kako bi zadržali prvo mesto u grupi, dovoljan im je jedan trijumf, uz jedan remi.

Partizan na startu putuje na neugodno gostovanje Crvenki, koja do kraja mora da igra ,,na život ili smrt“. Ta utakmica može biti veoma iscrpljujuća za crno-bele pred putovanje u Leskovac, gde igrači Dubočice vrebaju dva boda u želji da poprave međusobni skor. Za sam kraj prvog dela Partizan dočekuje Spartak u utakmici koja ne bi trebalo da nosi rezultatsku neizvesnost.

Nimalo lak posao je pred Dubočicom, najjužnijom ekipom Grupe A. Teško gostovanje Dinamu u Pančevu, zatim uloga domaćina protiv starog rivala Partizana, i na samom kraju daleko putovanje u Crvenku.

Da bi overio plasman u plej-of, Dinamu teoretski nedostaje još samo jedan bod, što za Pančevce ne bi trebalo da predstavlja težak zadatak. Posle utakmice sa Leskovčanima, koji su ih već jednom iznenadili, predstoje im dva lakša susreta. Dinamo će u 13. kolu putovati u Suboticu na gostovanje Spartaku, da bi potom ugostio Kikinđane.

Kako stvari trenutno stoje, Proleter će do kraja sezone voditi borbu za opstanak. Međutim, za klub iz Zrenjanina je olakšavajuća okolnost to što već u prva dva meča posle pauze može da dođe do bodova koji se prenose, pobedama na domaćem terenu nad Kikindom i Crvenkom. U poslednjem kolu Proleter gostuje Vojvodini, pa bi šansu da se dokažu mogli da dobiju i mlađi igrači.

U velikom problemu nalazi se Spartak, koji u poslednja tri kola igra protiv timova iz gornjeg dela tabele i iz tih mečeva neće moći da prenese bodove. Subotičani će protiv Vojvodine, Dinama i Partizana biti u ulozi autsajdera, ali će te utakmice svakako iskoristiti za uigravanje ekipe pred plej-aut.

Kikinđani će od samog starta morati da daju svoj maksimum i pokušati da poprave bodovni saldo, počevši od gostovanja u Zrenjaninu. Taj susret igraće se do poslednjeg atoma snage od strane obe ekipe, jer pobeda može mnogo da donese i jednima i drugima. U 13. kolu Kikinda će biti domaćin Vojvodini, dok ih za sam kraj regularnog dela čeka put u Pančevo.

Crvenka, koja je najmlađa ekipa u ligi, kako po proseku godina tako i po bitisanju u elitnom društvu, nije iskoristila euforiju kako bi postigla bolji rezultat, pa je pred sam nastavak u najnepovoljnijem položaju. Za Crvenčane će od posebnog značaja biti utakmica protiv Proletera, jer jedino iz nje mogu preneti bodove u plej-aut. Susret sa Partizanom, kasnije Dubočicom, igraće za prestiž, ali će im sigurno dobro poslužiti kao priprema za borbu za opstanak.

Kako je u dosadašnjem toku takmičenja zbog problema sa korona virusom došlo do odlaganja utakmice Kikinda – Crvenka, ista će se odigrati 27. januara, dok će se jedan duel odigrati već danas od 18 časova, a to je susret Kikinde i Vojvodine (13. kolo). Taj meč odigraće se ranije u odnosu na predviđeni termin, zbog zgusnutog rasporeda Novosađana, koji paralelno nastupaju i u SEHA ligi. Na vama je da procenite da li će navedene dve utakmice nešto promeniti u kombinatorici.