Vesti

Šta nas čeka u poslednja tri kola prvog dela ARKUS lige (B grupa)

Kako smo već najavili, dok iščekujemo nastavak takmičenja u ARKUS ligi, za vas analiziramo kako po grupama izgleda trenutni poredak, ko će se sa kim susresti u nastavku prvog dela i kakve su šanse timova za ulazak u plej-of, odnosno ko će ići u plej-aut.

Za razliku od A grupe, o kojoj je već bilo reči, situacija u B grupi je dosta ujednačenija od samog starta. Iako su do kraja prvog dela preostala samo tri kola, očekuje nas dosta neizvesnosti. Trenutni plasman na tabeli izgleda ovako: Metaloplastika (15), Železničar (15), Rudar (14), Novi Pazar (12), Crvena zvezda (11) Radnički (10), Obilić (6) i Šamot 65 (5).

Kako je za svaki tim u igri još šest bodova, već sam pogled na tabelu nedvosmisleno nam ukazuje da bi poredak mogao drastično da se promeni, odnosno da niko nije rezervisao poziciju na kojoj se trenutno nalazi.

Metaloplastika podiže formu, a paralelno sa tim aktivno radi i na dovođenju pojačanja. Biće pravo iznenađenje ako Šapčani do kraja ne osvoje svih šest bodova. Najpre će se sastati sa ekipama sa začelja – na svom terenu igraće protiv Šamota, a potom gostuju Obiliću. Na kraju im dolazi Crvena zvezda, koju su ,,plastičari” pobedili u Šumicama. Sa svih šest bodova, nadaju se kiksu Železničara, kako bi do kraja zadržali prvu poziciju na tabeli.

Železničaru odmah na startu dolazi neugodna i iskusna ekipa Rudara, pa se očekuje odlična utakmica, u kojoj će se pitanje pobednika rešiti u poslednjim minutima. Upravo taj meč može bitno da utiče na konačan plasman u B grupi. U nastavku Želja će imati znatno lakše protivnike, a to su dva poslednjeplasirana tima - Šamot 65 i Obilić. Posle gostovanja u Aranđelovcu poslednju utakmicu prvog dela igraće protiv ,,vitezova” u Nišu.

Rudar će preostala tri susreta morati da odigra na najvišem nivou, ukoliko želi da overi ,,vizu” za plej-of. U jesenjem delu su u nekoliko navrata bili hendikepirani zbog korona virusa, ali nikad spremniji dočekuju nastavak. ,,Rudari” u prvoj utakmici odlaze na teško gostovanje u Niš, zatim u Kostolac dolazi ekipa Novog Pazara, a na kraju im predstoji put u Kragujevac. Imajući u vidu da Radnički i Novi Pazar imaju lepe šanse za ulazak u plej-of, nimalo lak posao očekuje najiskusniju ekipu u ligi.

Novi Pazar u poslednja tri kola ulazi sa izvesnom šansom za plasman među osam najboljih timova, ali Pazarce očekuju dve teže i jedna lakša utakmica za kraj. Gostuju Radničkom, koji takođe ,,merka” mesto u plej-ofu, a drugo vezano gostovanje donosi im put u najtopliju kostolačku halu, iz koje neće lako odneti bodove. Ukoliko im od poslednjeg meča bude zavisio odlazak u plej-of, pobeda u ,,Pendiku” protiv Šamota poprilično je izvesna.

Od svih ekipa koje pretenduju na ulazak u plej-of, Crvena zvezda pred sobom ima najteži zadatak, ako se u obzir uzme tradicija. Prva utakmica je protiv starog rivala Obilića, a ulog je veliki sa obe strane. Iz crveno-belog tabora poručuju da ih dodatno motiviše činjenica da iz poslednjih šest duela protiv ,,vitezova” nisu izašli kao pobednici, te da imaju ,,domaći zadatak“. Trijumf Zvezdi donosi veće šanse za plej-of, dok ih poraz vraća u plej-aut, uz gubitak međusobnih bodova koji se prenose. U drugoj utakmici crveno-beli dočekuju Kragujevčane, a upravo ta utakmica će verovatno razrešiti dileme oko učesnika plej-ofa. Na samom kraju prvog dela, očekuje ih gostovanje u Šapcu, u kom je teško očekivati i bod.

U sličnoj situaciji su i Šumadinci. Oni u 12. kolu dočekuju Novi Pazar, a obema ekipama pobeda iz tog susreta otvara vrata plej-ofa. Već pomenuta utakmica u Šumicama protiv Zvezde verovatno će razrešiti dileme oko učesnika plej-ofa, dok u poslednjem kolu Radnički dočekuje Kostolčane, koji će u taj meč možda moći i komotno da uđu, ukoliko ranijim pobedama obezbede plej-of.

U skladu sa pruženim partijama, Obilić se našao na pretposlednjem mestu na tabeli, odakle za sada prenosi četiri boda. Sigurno je da će ići na „sve ili ništa“ na utakmici sa Zvezdom, jer jedino tako može da popravi bodovni saldo u plej-autu, u koji bi pokušao da uvuče crveno-bele. Poslednje dve utakmice igra sa Metaloplastikom i Železničarom, koje neće imati nikakav rezultatski značaj, ali sigurno mogu poslužiti kao kvalitetne pripreme pred borbu za opstanak.

Šamotu predstoji izuzetno teško gostovanje Metaloplastici, a zatim nimalo lak susret kod kuće, kada im u goste dolazi niški Železničar. Jedina utakmica u kojoj mogu da gaje nadu za dodatnim bodovima u plej-autu jeste u poslednjem kolu, kada ih očekuje gostovanje Novom Pazaru, ali samo ukoliko Pazarci do tada već ne obezbede plej-of.

Pratite najbolji rukomet u Srbiji i uživajte!