Vesti

Mile Malešević: ARKUS liga je zaštitnik rukometa

Rukometašice Mladosti iz Nove Pazove tokom leta dobile su novog trenera. U pitanju je Mile Malešević, koji ima dugogodišnje iskustvo rada u inostranstvu, od toga čak 27 godina u Nemačkoj.

,,Posle mnogo godina provedenih van Srbije, igrom slučaja u decembru sam se vratio ovde. Na nagovor prijatelja, prihvatio sam se ovog posla, sa željom da pomognem devojkama svojim gledanjem rukometa i ogromnim iskustvom koje imam. Biće tu dosta posla. Zvučaće grubo, ali mislim da su igračice u Srbiji na neki način razmažene i uljuljkane u priče svojih roditelja i poznanika, dok sa druge strane u trenažnom procesu nisu disciplinovane. Temperament i mašta nama kao narodu nikada nisu nedostajali, ali disciplina i vladanje su ono što nam fali. Pokušavam da ih korak po korak vratim na staze uspeha i težnje ka vrhunskom cilju”, naglašava Milešević.

Renomirani strateg, tokom boravka u inostranstvu, redovno je pratio dešavanja u srpskom rukometu.

,,Pratio sam takmičenja u Srbiji i lično sam veoma srećan što je Asocijacija rukometnih klubova Superlige (ARKUS) osnovana, a sada i preuzela žensku ligu. Ovaj potez vidim kao značajan iskorak u odnosu na prethodni sistem, kao profesionalizaciju vođenja lige. U muškom rukometu se već vidi napredak, dok je ženski, nažalost, ostao na niskim granama. Verujem da će se to sada promeniti, naročito kada se uzme u obzir da Asocijacija odlično radi na polju marketinga i popularizacije rukometa. Mislim da je ARKUS liga zaštitnik rukometa, primer kako se uspeh postiže kroz zajedništvo”.

Pored svog tima, Malešević se osvrnuo na, kako ističe, glavni problem ženskog rukometa u Srbiji.

,,Mladost je jedna zaista solidna ekipa, skup mladih devojaka – studetkinja. Šteta je što klub nema mlađe kategorije. Ipak, to je ključni problem sa kojim se suočava ženski rukomet kod nas. Bez mlađih kategorija, klub nema ni identifikaciju.Zagovornik sam čak i sankcija da klubovi moraju po školama da organizuju treninge i tako privole devojčice da dođu i oprobaju se u ovom sportu. Televizijski prenosi su takođe jako bitni, jer dečacima i devojčicama pružaju priliku da vide da je rukomet jedan maštovit i lep sport, koji traži viteštvo”.

Kada su u pitanju ambicije kluba iz Nove Pazove, iskusni stručnjak poručuje da je mašta čudo.

,,To sam i rekao devojkama. Ja maštam da budemo među četiri najbolje ekipe. Rekao sam im da svakog jutra kada se probude i pogledaju u ogledalo, kažu sebi da su najbolje i da mogu da budu među najbolja četiri tima. Disciplina i rad su dva ključna faktora koja vode do uspeha i to je ono što nam mora biti u fokusu, ako želimo da napravimo dobar rezultat”.