Vesti

Ljubiša Stoiljković, predsednik UO ARKUS-a: Korak po korak ka unapređenju lige

Asocijacija rukometnih klubova Superlige ovog leta dobila je novog predsednika Upravnog odbora. Ljubiša Stoiljković, dugogodišnji sportski radnik, na ovoj funkciji nasledio je Milana Đukića, i sa ambicijom da borba za titulu državnog prvaka iz godine u godinu bude sve kvalitetnija i uzbudljivija, došao na čelo ARKUS-a.

,,Velika je čast biti na čelu najelitnijeg takmičenja u našem sportu, ali pored časti, to sigurno predstavlja i veliku obavezu i odgovornost. ARKUS liga je zasigurno veoma dobar projekat. To je jedno osveženje u našem sportu i modernizacija, kako samog takmičenja, tako i propratnih aktivnosti. ARKUS ligu karakteriše uređen sistem i mladi kvalitetni ljudi, koji žele da inovacijama pomeraju ligu, ali i ceo naš sport unapred, jer je prirodno da najviša liga bude lokomotiva za sve ostale lige", istakao je prvi čovek Asocijacije.

Jedan od ciljeva ARKUS-a svakako je popularizacija rukometa, kao i to da kroz televizijske prenose i saradnju sa medijima naš sport dobije veći medijski prostor. Značajan iskorak napravljen je ovog leta, kada je Rukometni savez Srbije potpisao ugovor sa Arena Channels Group, prema kojem će se utakmice ARKUS lige prenositi na Arena sport kanalima.

,,Ova saradnja uspostavljena je zahvaljujući rukovodstvu Saveza. Ako budemo pametni, ova saradnja može da donese jako puno, ali svi treba da damo svoj doprinos. Klubovi, igrači, treneri, rukometni radnici i svi ostali relevantni faktori treba da se dodatno potrude, kako bi iskoristili priliku da se u najvećoj meri do sad nađemo na TV ekranima. Moramo biti svesni da buduća saradnja, a kasnije i prodaja TV prava, zavise isključivo od gledanosti. Ljudi žele da gledaju lepe stvari, a ne huligane. Za razliku od drugih ekipnih sportova, rukomet i rukometne utakmice su mesto gde svaki roditelj bezbedno može da povede svoju decu, da pogledaju jednu lepu sportsku predstavu. Takve scene nedostaju i televiziji, a na nama je da to pružimo i predstavimo se u najlepšem svetlu”, tvrdi predsednik Upravnog odbora ARKUS-a.

Od ove sezone promenjen je sistem takmičenja u muškoj konkurenciji, a elitno društvo na kraju ponovo napuštaju četiri kluba. Sa druge strane, u ženskoj konkurenciji povećan je broj klubova koji ispadaju u niži rang, tako da će na kraju ove sezone poslednje tri ekipe od ukupno 11 ići u SBRL.

,,Sve što je bolno, ne može da bude prijatno, ali je činjenica da je neophodno da se smanji broj klubova, kako bi se koliko - toliko sačuvao i unapredio kvalitet. Korona je donela proširenje lige na 16, što nikako nije bilo dobro. Sada muška liga broji 14, a već dogodine će imati 12 klubova. Možda su malo prebrzo usledila dva smanjenja, ali šta da se radi. Kod žena se dogodine liga smanjuje na deset timova. Sve ovo što sam naveo, ukazuje na to da će liga u obe konkurencije biti veoma neizvesna, kako u borbi za vrh, tako i za opstanak. Potrebna nam je koncentracija kvaliteta u manjem broju klubova, jer je surova realnost da je igrača i igračica sve manje, pa je neophodno da se prilagodimo i učinimo sve što je do nas da u tim uslovima očuvamo kvalitet. Poželeo bih svim učesnicima srećan početak sezone, da ih zaobiđu povrede i da zabeleže što bolje rezultate”, poručio je Ljubiša Stoiljković.